Katalonija? Težka bo…

3. Okt 2017 07:07

Katalonija je v nedeljo, ob velikih nemirih, ko je španska vlada poskušala preprečiti izvedbo referenduma,  izglasovala svojo neodvisnost. Mnogi se sedaj sprašujejo, kaj bo rezultat referenduma prinesel.

Svoj komentar je na blogu podal pater Branko Cestnik, ki je dve leti živel v Madridu, pripada pa klaretinski redu, ki izvira iz Barcelone.

Špance imam rad. Dve leti svojega življenja sem preživel v Madridu. Katalonce imam rad. Iz okolice Barcelone izvira klaretinski red, ki mu pripadam. Tam, v mestu Vic, je Klaretovgrob. Ohranjam stike z nekaj katalonskimi duhovniki in družinami. Ni mi šlo, da bi tokom dramatične nedelje špansko oblast označil za fašistično, kot je velela katalonska propaganda; tudi mi ni šlo, da bi Katalonce imel za anarhiste in fanatične nacionaliste, kot je velela španska propaganda. Enako se nisem mogel poistovetiti s tistimi našimi tviteraši, ki so preveč na hitro primerjali katalonsko zgodbo s slovensko, še manj s tistimi, ki so tamošnjo vodo vlekli na svoje tukajšnje levo-desne mline.

Katalonija nima mednarodne podpore. To je fakt. Na ta fakt je v nedeljo zvečer svoj silno samozavesten nastop pred televizijskimi kamerami postavil predsednik španske vladeMariano Rajoy. Drugi fakt je,… nadaljevanje na blogu.

Oznake: , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]