Kdo se boji manjšinske vlade?

19. Avg 2018 08:00

Včeraj je bil za novega slovenskega mandatarja potrjen Marjan Šarec. Slovenija bo s tem dobila prvo manjšinsko vlado v svoji zgodovini, če izvzamemo obdobje Pahorjeve vlade, ko je po tem, ko sta ga v koaliciji zapustila DeSUS in Zares, nekaj mesecev vodil manjšinsko vlado (od 27. junija do 20. septembra, ko je bila Pahorju naposled izglasovana nezaupnica).

Tokrat imamo torej v Sloveniji prvo, že v osnovi formirano, manjšinsko vlado. Predvsem v opoziciji že napovedujejo njeno neučinkovito delovanje in nepreživetje celotnega mandata. Toda, ali je manjšinska vlada res obsojena na neuspeh? Se morebiti kdo zgolj boji manjšinske vlade?

Na slednje v tokratnem zapisu odgovarja Emil Milan Pintar:

V Evropi je v zadnjem desetletju bolj ali normalno, da ima kaka tretjina držav občasno manjšinsko vlado. Praksa je pokazala, da te vlade v principu niso manj stabilne ali manj operativne oz. učinkovite od ostalih, torej večinskih vlad.

Čeprav so vzroki za nastanek in delovanje takih vlad različni, prav gotovo ni mogoče zanemariti sociološke razlage: da se volivci v zadnjem obdobju nekako bojijo močnih vlad. Te je namreč težje nadzorovati, saj je opozicija običajno razbita na obe, torej levo in desno skrajnost, kar močnim sredinskim vladam omogoča, da se nanjo ne ozirajo… nadaljevanje na blogu

Oznake:, ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]