Ključen problem Slovenije je politična nestabilnost

20. Nov 2014 09:05

hoja-po-vrviSlovenci smo letos šesktrat izrazili svojo voljo na volitvah. Samo v zadnjih šestih letih pa smo šli trikrat na državnozborske volitve in v tem času so se na oblasti zamenjale štiri vlade. Posledica tega je, da država nima neke jasne strateške usmeritve kaj želi in na kakašen način to doseči, ampak vsaka vlada zase sprejema neke slabo premišljene ad hoc rešitve.

Posledica vsega tega je nenehna produkcija novih instant političnih strank za enkratno uporabo, ki dodatno prispevajo k nestabilnosti političnega prostora.

Zato Anton Tomažič meni, da je glede tega potrebno utrditi nekatere osnovne temelje demokracije.

Najprej je potrebno razmisliti o spremembi političnega sistema, ki bo prinesel večjo stabilnost izvoljene oblasti. Pri tem se ne zagreva za večinski, ampak za kombinirani sistem.

In drugič, treba je dati poudarek na obstoječe tradicionalne etablirane stranke:

“Resne sodobne politične stranke morajo vse svoje delovanje utemeljevati na nekih trajnih skupnih vrednotah in ideoloških izhodiščih, sicer lahko zelo razočarajo volivce, predvsem pa tudi svoje lastne člane. Njihova stališča morajo biti načelna in se ne smejo spreminjati glede na »dnevno politiko« ter trenutno prevladujoče javno (»objavljeno!«) mnenje. Problem pa je v tem, da je takšna načelna drža lahko uspešna le dolgoročno, medtem ko se na kratki rok dosti bolj »splača« pragmatizem in koketiranje z mediji ter sprotnimi rezultati javnomnenjskih »anket«.”

[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]