Koliko delovnih mest bomo izgubili zaradi dviga minimalne plače

14. Nov 2018 08:05

Predlog zakona o spremembah (beri: povišanju) minimalne plače v naslednjih letih je pričakovano povzročil burne odzive delodajalske strani. Gospodarska zbornica predlogu očita, da gre v proceduro mimo dogovora na ekonomsko socialnem svetu, predvsem pa, da je “enako nevaren, kot je bil pred letom dni”.

Z zvišanjem minimalne plače naj bi bili še manj zanimivi za tuje in domače vlagatelje, pravijo. Nedvomno dviganje stroškov, tudi stroškov dela poslabšuje dobičkonosnost podjetij, vseeno pa so tako katastrofična opozorila nepotrebna. Sam jih ocenjujem bolj kot taktično potezo, da ne bi takšna in podobna zviševanja plač (ali davčnih stopenj na primer) “prelahko” prešla parlamentarno odločanje in povzročila dodatne želje in pričakovanja.

Po predlogu naj bi bila minimalna bruto plača od prvega januarja naslednje leto 5,2 odstotka višja od minimalne plače, ki velja v letošnjem letu. Istočasno bo povprečna slovenska plača v prvem mesecu prihodnjega leta blizu 4 odstotke višja kot je bila januarja letos. Glede na tudi povečano število zaposlenih, bo masa plač višja okoli 7 odstotkov, kolikor bo tudi predvidena rast dodane vrednosti (BDP) v letošnjem letu.

Pri tem ponovno opozarjam, da uporabljam podatek o nominalni rasti BDP, ker se tudi pri plačah vedno pogovarjamo o nominalni rasti. To omenjam zaradi tega, ker GZS na primer primerja realno rast BDP (po odbitku inflacije) z nominalnim povišanjem plače (!) … več (piše: Bine Kordež). 

Oznake: , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]