Koliko državljanov je jeznih in se ob napadu na Zorana Jankovića le privoščljivo reži?

7. Dec 2013 09:03

solzivecOb napadu s solzivcem, ki ga je bil deležen ljubljanski župan Zoran Janković, se poraja vprašanje, ali je nasilje pri protestih upravičeno? Pa vendar je to napačno vprašanje, zapiše Jin, ki je mnenja, da je potrebno ob takih dogodkih trezno narediti korak nazaj, si pogledati razmere, jih potem analizirati in se vprašati, kakšno je stanje in kaj se utegne zavoljo tega stanja zgoditi, in lahko nam postane jasno, da je eskalacija protestov v nasilne akcije pričakovana.

Ker mirni protesti težko karkoli dosežejo, saj se politika dela v Državnem zboru in med političnimi strankami in tudi med nosilci moči v medijih in gospodarstvu, frustracija nad nezmožnostjo karkoli spremeniti, narašča. Ker so tudi volitve videne le kot del sistema, kjer ni prave ponudbe, končamo v razmerah, ko mnogi resnično ne vedo, kaj narediti, da bi se kaj spremenilo. Iz te nemoči izhajata tako apatija, ki množice drži doma, da skušajo čim manj spremljati dogajanje okoli sebe in le preživeti, kot tudi jeza, ki lahko preraste v nasilje in celo v terorizem in državljansko vojno.

Da pa se kaj takega v prihodnosti ne bi več dogajalo, je potrebno vzpostaviti minimalno zaupanje v politični sistem. Da pa bi to dosegli, morajo politiki tipa Janković in Janša končno oditi s političnega odra in pustiti mesto neobremenjenim z raznoraznimi obtožbami, še zapiše Jin.

Oznake: , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]