Kupiti Mercator nazaj meji na znanstveno fantastiko

7. Apr 2017 07:07

Medtem, ko se je Agrokor znašel v nezavidljivi finančni situaciji so se pojavile tudi nekatere pobude, da naj Slovenija Mercator kupi nazaj.

Dr. Jože P. Damijan meni, da to meji na znanstveno fantastiko. Že takrat je Damijan namreč zapisal, da bi se »na Todorovićevem mestu krepko premislil preden bi se spustil v to – lahko da smrtonosno – avanturo«.

Tako kot pred prodajo se tudi danes pojavljajo ideje, da bi slovenski subjekti kupili Mercator. Toda situacija je za morebitne kupce danes slabša kot pred prodajo Agrokorju. Ključni so trije razlogi.

Prvič, takrat je imel Mercator za približno milijardo evrov neto finančnega dolga, ki pa ga je do konca lanskega leta zmanjšal za dobrih 100 mio evrov. Toda takrat je imel Mercator tudi boljše prodajne rezultate in njegov denarni tok je bil na ravni okrog 170 mio evrov letno.

Drugič, prodajni obeti Mercatorja so dokaj slabi. Prenova trgovin in konsolidacija s trgovsko mrežo Agrokorja ni dala želenih rezulatov. Z izjemo Črne gore je Mercatorjeva prodaja lani na vseh trgih upadla, in sicer za 3 do 5%.

In tretjič, tudi če bi kdo hotel prevzeti Mercator, bi to težko naredil, saj je pogojno privlačen le kot del največje regionalne maloprodajne mreže. Več na blogu.

Oznake:, , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]