Lepi običaji: Pahorjev pogled na blagoslov šol

7. Okt 2017 07:09

V četrtek je potekalo prvo soočenje kandidatov za predsednika države. Med drugim smo lahko slišali mnenje aktualnega predsednika in drugih rivalov o katoliškem obredu blagoslova v javni šoli.

Ministrica za šolstvo, tudi sama kandidatka v studiu, je blagoslov prijavila šolskemu inšpektoratu. Predsednik Pahor je obredu na imenovani šoli celo sam prisostvoval in ga poskušal razložiti kot neko nepomembno dejanje iz tradicije.

Razprava v studiu je torej glede vprašanja jasna: je blagoslov v šoli dejanje katoliškega obreda ali ni? Ima prav Pahor, ko meni, da ni šlo za verski obred? Če ne, potem gre za protizakonito dejanje, kajti 72. člen Zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja pravi, da v javnih vrtcih in šolah konfesionalna dejavnost ne sme potekati. Ta pa obsega, tako piše, tudi »organizirane javne obrede«.

Pot do naklonjenosti blagoslovu je nesporno težavna – za to, da bi Pahor merodajno verjel in nas prepričeval, da ta ni verski obred, mora pljuniti čez strokovna mnenja in po vsem sodeč tudi čez zakone ali ustavo, piše Boris Vezjak.

Oznake: , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]