Magna: tragična zgodba o uspehu

1. Dec 2017 14:09

Magna Steyr že nekaj časa buri duhove. Je ena največjih zgodb o “uspehu”, ki je hkrati ena največjih manipulacij letošnjega leta. 

Almira Catovič se je razpisala o Magni, slovenski vladi in majhnih ribah, ki plavale so v globokih vodah. In ko bo čas volitev, ter bodo vrli politi ponovno potrebovali tvoj glas, se takrat spomni te zgodbe.

Korporacija Magna Steyr, eden vodilnih avtomobilskih dobaviteljev po svetu, je iskala prostor za nov obrat in ker ji kljub najčistejši lakirnici avstrijske oblasti ne dovolijo zgraditi nove, so nov teren iskale v Sloveniji. Pri tem je bilo izbranih devet lokacij, za katero se je Magna odločila, da ji najbolj odgovarja ta v občini Hoče-Slivnica.

Kljub obremenitvi okolja so se dotaknili širše problematike. Namreč zemlja, na kateri so imeli načrt za tovarno, spada v sam vrh po kakovosti, prav tako je lokacija na vodovarstvenem območju; vse to, kakor tudi na novo sprejet zakon o razlastitvi kmetov je prišel na dan, ko je Civilna iniciativa Rešimo Rogoški gozd hotela le zaščititi 66 hektarjev gozda, ki so ga nameravali brezobzirno posekati in iz njega narediti polja.

Kljub temu da člani civilne iniciative nikdar niso dejali, da so proti tovarni, so postali grešni kozel in izhodiščna točka manipulativne igre, ki je prebivalstvo razdelila na za ali proti korporaciji.

Oznake:, ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]