Makedonija: rešitev zanjo bi bila Titova Makedonija

2. Okt 2018 13:12

Makedonija je včeraj zaključila posvetovalni referendum glede potrditve sporazuma o spremembi imena države v Republiko Severno Makedonijo. Zaradi prenizke volilne udeležbe pa so rezultati neveljavni, s čimer se je Makedonija zopet znašla v začaranem krogu makedonsko grškega spora.

Ob aktualnem dogajanju se je Rafael Zupančič – Raf domislil, da bi bila rešitev za Makedonijo poimenovanje Titova Makedonija. Pri tem izhaja iz tega, da je bila podlaga za današnjo samostojno državo in nekdanjo socialistično republiko z vsemi atributi državnosti prav NOB, AVNOJ in Titova Jugoslavija v vseh svojih različicah. To leti predvsem na zadnjo Ustavo iz leta 1974.

Dodaja, da bi bili na ta način kot država prepoznavni po celem svetu. Tudi Grčija bi bila zadovoljna in tako bi se potencialno rešile napetosti med večinskim makedonskim in drugimi živečimi narodi tam, predvsem s številnim albanskim življem. Tudi mnogi Makedonci naj bi mu potrdili, da brez SFRJ in Tita Makedonija ne bi bila nikdar samostojna država. In prav oni so eden tistih narodov, ki Tita še danes zelo spoštujejo.

Bloger je svoj zapis zaključil z bolj skeptično noto:

Če se Makedonija ne bo usmerila po poti približevanja EU, potem se bojim, da bo imela velike težave z albansko skupnostjo in lahko postane žarišče nestabilnosti na Balkanu in žrtev vseh sosedov, ki jim že od nekdaj povzročajo številne težave ter imajo aspiracije po makedonskem ozemlju in njihovih naravnih virih ter drugih dobrinah.

Oznake: , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]