Zakaj je slovo izhoda za slušalke slabo, četudi je prihodnost brezžična?

2. Okt 2018 17:23

Skoraj ne mine več test novega telefona brez omembe zvočnega izhoda. Luknjica s premerom 3,5 mm za priklop slušalk je bila približno desetletje stalnica, potem ko so v prejšnjih časih proizvajalci pogosto eksperimentirali z manjšim izhodom 2,5 mm ali zvok pošiljali kar prek priključka za polnjenje telefona. Zdaj se spet vračamo tja in to ljudi razdvaja, piše Matjaž Ropret.

Odsotnost izhoda za slušalke na mobilnih napravah pa lahko povzroči nekaj težav. Kaj pa naprave, kot so mikrofoni in drugi pripomočki, ki so zasnovani za zvočni izhod, kateri naj bi trdno stali v telefonu. Alternativni pristopi k temu pa so še precej občutljivi. Takole dodaja bloger:

Tu pa se pojavi prva zagata. Pri Applu, ki popolnoma kontrolira svoj priključek in kakovost periferije, osnovane na njem, je vse bp. Na androidni strani z USB-C pa vlada zmeda. Zadevo si vsak predstavlja malo po svoje, standard za omenjeni priključek je nedorečen in pušča različne interpretacije in implementacije. Poleg tega nekateri proizvajalci v telefone še vgrajujejo pretvornik iz digitalnega v analogni (zvočni) signal, DAC, druga pa ne in ga selijo v prilagojevalnik. Tako s kakšnim drugim »donglom«, ki nima vgrajenega DAC-a, zvoka iz takega telefona ne bo. Pa tudi sicer je na spletu veliko poročil v nezdružljivosti.

Sam sicer ne dvomi v to, da je prihodnost brezžična, k čemur se nagibajo turi tovrstni poskusi. Vendar pa sedanjost še ni in s tem, ko uporabniki ostajajo brez zvočnega izhoda, ne morejo pridobiti  na dobri uporabniški izkušnji.

 

Oznake: , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]