Matic Munc: Težnja po abstraktni socialni državi je verjetno ena najbolj zlorabljenih fraz tega trenutka

17. Jan 2014 14:52

matic_muncKo je govora o socialni državi skoraj nihče ne ve, o čem govori, kot, da bi bilo socialnih držav več. Pravzaprav jih tudi je več. Obstaja namreč več definicij tega pojma, slovenska Ustava je glede tega lakonična in trdi zgolj, da Slovenija pač takšna je, vse ostale izpeljanke so pa prepuščene vsakomur po lastnem znanju. Predvsem pa imamo očitno vsak izmed nas malo drugačen pogled in predstavo, kaj naj bi to bilo. Torej, kar naenkrat si vsi želimo več socialne države, vendar nam to deluje zgolj kot kritika tega, da živimo vsi skupaj vedno bolj ubožno in skromno.

Tako začenja tokratni zapis Matic Munc, ki je bil zaradi zloglasnega primera “koroška deklica” obsojen na devet mesecev hišnega zapora, kot stransko kazen pa tudi triletno prepoved opravljanja poklica. V nadaljevanju se tako loti obširnega razmišljanja, tudi z nekaterimi konkretnimi primeri, o zaščiti ranljivih.

Kot pravi Munc, ga zanima predvsem odziv družbe na pojave nasilja na račun šibkejših, njihova sistemska zaščita. To je namreč zanj kriterij socialnosti države, ne količina denarnih socialnih transferjev.

Oznake:, , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]