Misija Latvija: Vojaki pametnejši od generalov?

13. Maj 2017 08:08

Pred dnevi je odmevala novica, da je bil večji del enote, ki naj bi se odpravila na NATO-vo misijo “za odvračanje ruske grožnje” v Latvijo, bolniško odsoten. Zaradi tega ni bilo mogoče preveriti usposobljenosti enote, namenjene v to mednarodno misijo.

Okoli tega se pojavljajo ugibanja, ali gre za vojaški protest, zaradi nejasnosti okoli višine mesečnih plač na misiji, ali so pomisleki tudi v povezavi z mednarodnimi obveznostmi slovenske vojske v Natu.

Misija, ki za Slovenijo, kot članico Nata ni obvezujoča, bi davkoplačevalce po nekaterih podatkih stala 14 milijonov. Pri tem pa, kot piše Valeri Kochman, ni točke, ki bi zavezovala slovenske vojake na misije v druge države podpisnice Nato-Severnoatlantske pogodbe, če niso te države napadene z oboroženo silo (5. člen).

Medtem ko so se številne članice (12 od 28 držav, med njimi: Češka, Slovaška, Madžarska, Španija in Portugalska) NATO pakta prav na tej podlagi odpovedale sodelovanju na misiji v Latviji, v Sloveniji morda ne beremo mednarodnih pogodb?

Je torej za odsotnost vojakov krivo plačilo ali so nemara vojaki pametnejši od generalov in so prebrali pogodbo z Natom ter presodili, da je misija v Latviji vojaško neutemeljena?

Oznake:, , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]