Na jugu Damaska počasi izginja ozemlje pod nadzorom upornikov

6. Maj 2018 08:54

Aprilski napad Američanov, Francozov in Britancev na Sirijo zaradi domnevne uporabe kemičnega orožja v predmestju Damaska, ni imel vpliva na vojno. Prav tako ne ponovni napad Izraelcev, ki skušajo preprečiti krepitev iranske prisotnosti v sosednji državi. Sirske oborožene sile nadaljujejo svoj pohod proti uporniškim enklavam in jih eno za drugo vračajo pod nadzor centralne oblasti.

Po uspešno zaključeni operaciji v Vzhodni Ghouti, so se sirske oborožene sile odločile očistiti še eno področje v bližini prestolnice. Na jugu Damaska ostaja še zadnje zatočišče upornikov. Očistiti je pravilna beseda, saj boji potekajo proti skrajnežem Islamske države, zaradi česar so boji tudi hujši, kot  bi bili proti drugim upornikom.

Namreč, Islamska država nima pravega izhoda. Medtem ko lahko sirske oborožene sile druge upornike z zelenimi avtobusi izvozijo v provinco Idlib, ki jo nadzorujejo drugi uporniki, je vprašanje, kam bi naj odšli borci Islamske države. Prej kaže, da se bodo borili do konca. No, ob tem se je treba spomniti, da so Američani in Kurdi omogočili evakuacijo borcev Islamske države iz Rake, saj so pri zavzemanju tistega mesta kurdske sile imele velike izgube. Mesto je bilo iz tega razloga v veliki meri uničeno, a o odgovornosti ameriških in kurdskih sil zahodni mediji niso veliko razpravljali. Bolj jih je zanimalo uničenje v Alepu  in Vzhodni Ghouti … več (piše: Sašo Ornik – Jin). 

(Foto: blog Jinov svet)

Oznake:, ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]