Nasilje v šolah je vedno bilo, le da si odgovorni včasih pred njim niso zatiskali oči

15. Jan 2015 09:03

sola-nasiljePred kratkim smo lahko v medijih spremljali obširno zgodbo o nedopustnem nasilju v eni od primorskih osnovnih šol, kjer so se sovrstniki fizično spravili na sošolca bosanske narodnosti. Zgodba je prinesla obilo medijske histerije, zgražanja in iskanja krivcev ter odgovornih.

A Stric Marc opozarja, da ne gre za kakšno novo medijsko pogruntavščino, ampak bolj za odkrivanje tople vode. Nasilje v šoli je vedno bilo in je tudi danes stalnica, le da se do njega pristopa na različne načine. Včasih so tovrstne mladostniške rause reševali daleč od oči kamer, odvetnikov, specialnih psihologov in kogarkoli drugega še – problem so reševali z razgovorom, kaznijo “zaprt po pouku” in v s skrajnem primeru tudi s kakšno klofuto. Ko pa so bili poklicani starši v šolo, je ponavadi fakinu napela svoje mati in še oče je dal kakšno »čez rit«.

Tudi dandanes je nasilje na šolah stalnica in prikriti problem, ki ga učitelji, še posebno ravnatelji pometajo pod preprogo. Slednje je verjetno povezano z ustrojem sodobne javne šole, kjer so vzgojni vzvodi zakopani pod ogromno plastjo papirjev in birokracije, starši pa lovci na priložnosti hitrega zaslužka na “nesrečah” svojih otrok.

[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]