Nezvestoba po slovensko: Kako smo pozabili Matejo Svet in Primoža Kozmusa

26. Mar 2018 12:23

Pojma nimamo, kako ravnati s šampioni. Ko enkrat odslužijo, udari na dan ta butasta miselnost, da moramo biti vsi enaki.

Sicer ne razpolagam z natančnimi podatki o zvestobi Slovencev, je pa dokumentirano in dokazljivo, da je bilo leta 2016 sklenjenih 6.667 zakonskih zvez, razvezanih pa 2.531. Porok in ločitev je bilo tega leta več kot 2015: porok za 3,4%, ločitev pa za 4,1%.

Iz teh podatkov ne moremo sklepati, kako zvesti smo. Nekateri zakonci varajo partnerja vse življenje, pa se ne ločijo. A nek okvir to vendarle je. V povprečju gre v Sloveniji narazen 38% parov. Upam si trditi, da večina zato, ker je ugotovila, da njihov partner ali partnerka ni pravi ali prava, ali ker je v njihovo življenje vstopila nova oseba.

Za primerjavo s sosednjimi državami: v Avstriji je odstotek ločitev glede na poroke okoli 35%, na Hrvaškem 30%, v Italiji 44%, na Madžarskem pa 45%. Toda na Irskem in v BiH se loči samo približno 13% parov. A kakorkoli: če je število ločitev pokazatelj indeksa nacionalne zvestobe, bi lahko rekli, da smo Slovenci nekje v povprečju …več piše Darinka Pavlič Kamien

Oznake:, ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]