Od kod takšen protikatoliški refleks med slovenskimi levičarji?

4. Nov 2013 09:39

Tako v Evropi kot v svetu obstajajo trije psihološki tipi nevere; razočarani nevernik, razdraženi nevernik in brezbrižni nevernik, strokovnjake s tega področja povzema Branko Cestnik.

A medtem, ko ateisti drugod večinoma gojijo v najslabšem primeru brezbrižen odnos do religije in njenih institucij, je v Sloveniji izredno močan lik nekoga, nekoga, ki je na prevladujočo katoliško religijo in „njenega Boga“ enostavno jezen.

“Od kot tovrstna zamera? se sprašuje Cestnik in odgovarja:  “Temu gotovo pripomore močna levičarska antiklerikalna ideologija, močna politizacija vseh vprašanj povezanih z vero, dobršnemu delu intelektualcev priučeni, če že ne preko slovenske inačice „sociologije religije“ vcepljeni protikatoliški refleks.”

Cestnik v nadaljevanju govori o “ranjenosti”, ki sta se jo tranzicijska politika in ideologija naučili po potrebi odpirati in zapirati ter z njo manipulirati.

Nazoren primer je očitek izdajstva RKC v 2. svetovni vojni, kar je spretna manipulacija, saj je Katoliška Cerkev na večini slovenskega ozemlja (Štajerska, Primorska …) tudi 41′-45′ odigrala narodno zavedno in domoljubno vlogo, kar so mnogi duhovniki plačali z življenjem, deportacijo v taborišča in z izgoni.

[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]