Odločanje o Dolini Triglavskih jezer po 26 letih nazaj na ministrstvo

24. Maj 2018 13:23

Nadškofija Ljubljana zahteva v naravi nazaj tudi Dolino Triglavskih jezer, vendar o tem denacionalizacijskem zahtevku ne odloča več upravna enota Radovljica. Po 26 letih ga je prepustila ministrstvu za okolje in prostor.

Upravna enota Radovljica je že dvakrat prej poskušala odločanje o denacionalizaciji Doline Triglavskih jezer odstopiti ministrstvu za okolje in prostor, vendar jo je to zavrnilo s pojasnilom, da za to ni pristojno. V tretje si je ministrstvo premislilo in bo vendarle odločalo. Pomeni to nadaljnjih 26 let reševanja tega denacionalizacijskega primera, ki ga je sprožila Nadškofija Ljubljana?

Dokazilo so iskali četrt stoletja

Nadškofija Ljubljana hoče v naravi nazaj tudi tako izjemne naravne dragulje, kot so Triglavska sedmera jezera in slap Savica, s čimer je izzvala veliko ogorčenja. Ta denacionalizacijski zahtevek je oddala leta 1992, vendar ga radovljiški upravni enoti še ni uspelo rešiti. »Spis v predmetni zadevi v državnem odvetništvu obsega skoraj tisoč tristo listovnih številk, upravni spis pa jih šteje več kot dva tisoč. Gre za zadevo, ki je tako po pravni kot tudi dejanski podlagi izjemno kompleksna in zahtevna,« so nam pred časom razložili v državnem odvetništvu, ki v tej zadevi zastopa dva denacionalizacijska zavezanca – sklad kmetijskih zemljišč in okoljsko ministrstvo.

Med stotinami listin v spisu državnega odvetništva 26 let ni bilo dokazila, da so Dolino Triglavskih jezer še pred uveljavitvijo zakona o denacionalizaciji s posebnim aktom razglasili za naravni spomenik …nadaljevanje na blogu Alpe Adria Green.

Oznake:,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]