Uršlja gora

24. Maj 2018 11:45

Uršlja gora se razteza 1699 metrov visoko v osrčju Karavank, med Slovenj Gradcem in Črno na Koroškem. Iz vrha vam ponuja res neverjeten razgled na okoliške vrhove. Tik pod vrhom se Uršlja Gora ponaša s cerkvijo svete Uršule, pričaka pa vas tudi planinski dom, kjer se lahko okrepčate in celo prespite. Nad domom najdemo tudi spomenik koroškim borcem.

Celoten članek o Uršlji gori si lahko preberete na portalu Lepote Slovenije, v nadaljevanju pa najdete osnovne informacije, ki vas bodo gotovo prepričale v obisk.

Uršlja Gora je na južnem delu poraščena z smrekami, na severnem delu pa z bukovim gozdom, smrekami, jelkami in javorji. Na pobočju gore rastejo tudi redke alpske rastline, ki so najlepše ravno v naravi, zato jih raje ne trgajte.

Kako na Uršljo goro?

Uršlja gora je dosegljiva z več različnih poti. Vse so podrobneje opisane v osnovnem članku, tu pa smo za vas pripravili opis najkrajše in najdaljše.

Najkrajša pot traja 50 minut, torej za en lep sprehod po kosilu, ki je primeren tudi za otroke.

ZAPORNICA POD MALIM VRHOM- URŠLJA GORA

Do te zapornice pridemo tako, da se iz Slovenj Gradca zapeljemo v Kotlje, tam pa nato v glavnem križišču nadaljujemo naravnost. Po 1 kilometru pridemo do križišča pri cerkvi, kjer nadaljujemo v levo. Na robu gozda nato nadaljujemo desno. V vseh nadaljnih križiščih pa nadaljujemo v smeri Naravskih Ledin, od tam pa gremo naravnost, do križišča kjer zavijemo levo in na levo zavijemo še pri naslednjem križišču. Cesta nas nato pripelje do zapornice.

Pot od tu nadaljujemo peš po makadamski cesti, ki nas pripelje vse do doma Pod Uršljo Goro. Od tu pa imamo samo še nekaj minut hoje do lepo razglednega vrha Uršlje Gore. Nato pa samo uživajmo v razgledu, ki nam ga Uršlja Gora nudi.

Najdaljša pot pa bo trajala 3 ure.

IVARČKO JEZERO- URŠLJA GORA (ČEZ KOZJI HRBET)

Do jezera pridemo tako, da iz Raven na Koroškem nadaljujemo proti Kotljem. Od tu dalje pa nas vodijo oznake vse do Ivarčkega jezera.

Iz parkirišča nadaljujemo do sedežnice in gremo mimo krožnega križišča do druge strani smučišča, kjer nas cesta pripelje do manjšega zaselka. Nato pridemo do krožišča, kjer zavijemo levo. Pridemo do naslednjega križišča in spomenika slovenskemu NOB, kjer pa gremo samo naravnost. Višje prečimo most in že nekaj metrov po prečenju nadaljujemo levo. Pot se nato vrne na cesto, kjer hodimo tako dolgo, dokler ne postane položna, nato pa gremo levo in spet prečimo en most. Pot nas vodi do asfaltirane ceste in ta cesta do križišča, v katerem zavijemo desno. Ko pridemo do naslednjega razcepa nadaljujemo naravnost do markacij, kjer pa zavijemo levo. Gozdno cesto, do katere pridemo le prečimo in prav tako prečimo kolovoz, ki se nahaja malo višje. Ko pridemo do razcepa nadaljujemo proti Uršlji Gori in nato po poti vse do njenega vrha.

Druge poti še vodijo od Poštarskega doma pod Plešivcem, Koče na Naravskih Ledinah in Ciganije.

Za vse tiste, ki pa radi plezate in ste seveda izkušeni v plezanju, najdete na severni strani tudi nekaj zahtevnih plezalnih poti.

Uršlja gora vas bo osvojila

Uršljo Goro lahko obiščemo vse leto, saj je izredno lep vrh in na njo je lep izlet za konec vikenda ali pa, da se na njo povzpnemo kar med prazniki. Ne pozabimo na primerno planinsko obutev in pa na hrano in vodo v nahrbtniku, ter za vse, ki radi slikate, ne pozabite fotoaparata. Pozimi se priporoča uporaba zimskih derez. Uršljo Goro lahko obiščemo tudi z malimi otroki. V domu pod Uršljo Goro se lahko najemo in tudi kaj spijemo. Dom je odprt vedno. V domu lahko tudi prespite, saj ima 30 postelj in toplo vodo, da se pred spanjem lahko stuširamo. Za vse, ki hočete lepe razglede, priporočam obisk Uršlje Gore, ki so lepa paša za oči in fotoaparat.

foto: Cvetka Zavolovšek in Boštjan Peterka

Oznake:, , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]