Odstrel medvedov v Sloveniji – kako naprej?

18. Jan 2019 07:13

V zadnjem času veliko prahu dviguje odločitev sodišča o začasnem zadržanju odstrela 175 medvedov. Ta je precej razburila kmetijske organizacije, ki svarijo pred smrtnimi žrtvami zaradi napadov medvedov na ljudi. Ob tem pa člani društev proti mučenju živali po vsej Sloveniji že slavijo rešitev medvedov pred streli.

Kljub temu pa je odstrel ustavljen le začasno, vse dokler sodišče ne odloči glede tožbe ene izmed nevladnih organizacij. Dr. Miha Krofel vse pogosteje dobiva občutek, da je del težave v tem, ker organizacije na obeh straneh v resnici govorijo o različnih stvareh. Takole pojasnjuje:

Kmetijski deležniki in državni uradniki večinoma govorijo o populaciji medvedov, ki da je v dobrem stanju in je odstrel ne ogroža. Kar povsem drži. Medtem pa imajo predstavniki raznih društev in širše javnosti pogosto pred očmi odstreljene posamezne osebke medvedov, ki se jim smilijo. Posameznega medveda odstrel seveda ogroža, saj zaradi tega mnogi umrejo. Ohranitev medvedov kot vrste torej ni vprašljiva, nerazčiščeno pa je etično vprašanje, ali je sprejemljivo ubiti medveda zato, da bi zmanjšali verjetnost konfliktov?

Oznake: ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]