Pahorjev Ahmad in predsednikovo svarilo

3. Dec 2017 07:07

Boruta Pahorja so nedavne volitve za predsednika države spremenile. Že takoj po izvolitvi je tudi naznanil, da se bo v tokratnem mandatu pri pomembnih vprašanjih oglašal večkrat. Od takrat smo Pahorja res že nekajkrat slišali podajati svoje stališče pri določenih družbeno-političnih vprašanjih. Nič drugače ni bilo tudi v primeru sirskega begunca Ahmada Šamieha, pa čeprav se je sprva želel okoli odgovora po “prvomandatno” ovinkariti.

Dr. Boris Vezjak analizira stališče predsednika Pahorja glede vprašanja deportacije Ahmada.

V nadaljevanju bom poskušal pokazati, da je predsednik v svojih replikah nakazal velik del tega, kar tudi sicer tvori njegov politični in najbrž siceršnji značaj: razumevanje sočloveka kot sredstva za doseganje partikularnega cilja. Volilnega. Šamieh ni koristen, ni niti volivec, predvsem pa, česar se Pahor zelo zaveda, »razdvaja ljudstvo«, za nameček celo politiko. On, ki se tako bori proti temam, ki povzročajo konflikte, je tu pač moral zavzeti neko antihumano držo. In jo je.

V čem se ta kaže? Vsekakor velja, da je Pahor že 14. novembra podal stališče, v katerem se je zavzel proti precedenčnemu primeru: povedano drugače, pristojne celo svari, naj presneto dobro premislijo, preden se bodo spustili v iskanje izjeme za Ahmada. V intervjuju misel ponovi: podelitev azila se mu ne zdi sprejemljiva, ker mu niso kršene pravice in se ga pošilja v državo, ki je varna… podrobnosti v nadaljevanju zapisa.

Oznake:, , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]