Pirati – so prav oni postavili temelje demokracije?

26. Maj 2018 11:48

Pirati so skupina ljudi z roba družbe, ki je za potrebe lastnega preživetja iznašla nove oblike učinkovitega sodelovanja. Njihova zlata doba je potekala med letoma 1690 in 1725.

Kvarkadabra pojasnjuje, da so morski pirati pri svojem delovanju in organizaciji upoštevali marsikatero načelo, ki so ga pozneje v svojih delih opisali razsvetljenski misleci. Na piratskih ladjah je veljal, denimo, zelo moderen sistem odločanja, ki je temeljil na pravilu »en pirat – en glas«. Poskrbljeno je bilo tudi za socialne pravice posadke in za učinkovit nadzor nad potencialnimi zlorabami oblasti.

Pirati so tako zelo dobro organizirani bojevniki, ki so spoznali, da v takratni družbi zanje ni primernega mesta. Tako so se tudi odločili vzeti pravico v svoje roke. Tako naj bi bile piratske ladje tudi bolj urejene, mirnejše in bolje vodene kot večina takratnih vojaških in trgovskih ladij. Seveda pa je tudi med njimi vladala posebna hierarhija.

Po mnenju blogerja je tako danes mogoče koristno, da se ozremo po novih idejah, kako bi lahko učinkovito sodelovali in morda na nove načine urejali skupne probleme, s katerimi se srečujemo.

 

Oznake:, ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]