Plačilna neenakost – zloraba statistike

7. Nov 2018 06:05

Plačilna neenakost je še vedno močno zakoreninjena med spoloma. V EU naj bi razlika med boljše plačanimi moškimi in slabše plačanimi ženskami znašala 16 %. Ob tem bi naj bila Slovenija bliže skandinavskemu modelu in razliki 6 %, v številnih severnih državah pa se ob tem plačilna neenakost povzpenja čez 20 %.

Stric Marc pojasnjuje, da je za enako delo plačilo enako, neodvisno od spola. V nekaterih državah poznajo skrajšani delovni čas, v nekaterih ni otroško varstvo subvencionirano, v nekaterih je tradicionalna vloga ženske kot matere in gospodinje še vedno dominantna. Ženska, ki ji je primarna družina, se ne posveča toliko svoji poklicni karieri in zato ostaja na manj zahtevnih in manj plačanih delih, kar seveda močno vpliva na povprečno plačo žensk in iz tega razvitih političnih zaključkov o neenakosti spolov.

Po tej logiki bi lahko zaključili, da so tudi v Sloveniji kršene ustavne pravice o enakosti. Povprečna plača v Prekmurju naj bi namreč bila 20 % nižja od Ljubljančanov. Zanimiva je tudi plačilna neenakost po starosti, ampak to je le nekaj primerov, kako lahko statistiko zlorabimo za politične cilje. In pri plačilni (ne)enakosti spolov ni nič drugače.

 

Oznake: , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]