“Pogoji, da nekdo postane poslanec so podobni, kot za sodelovanje v Kmetiji slavnih”

3. Jun 2013 13:23

Dva milijona ljudi je zadosti velika baza, da sestavimo državni zbor, sestavljen iz ljudi, ki bi tudi brez tega izstopali s svojimi dosežki, na ostalih področjih življenja. Zakaj torej v Slovenskem državnem zboru ne sedijo takšni ljudje, se sprašuje bloger KapitanKid? Kot navaja je prva ovira zakonodaja.

Sicer Zakon o nezdružljivosti opravljanja javne funkcije s pridobitno dejavnostjo še omogoča poklicnim poslancem vsaj minimalni angažma na ostalih področjih, a ga Zakon o integriteti in preprečevanju korupcije skoraj popolnoma onemogoči, razen v določenih primerih. Namen je sicer preprečiti veriženje javnih funkcij in insajderstvo pri javnih naročilih.

Toda stranski efekt takšne ureditve je, kot piše bloger, da so pogoji za to, da nekdo v praksi postane poslanec podobni, kot pogoji za sodelovanje v Kmetiji slavnih. To je neka minimalna prepoznavnost in popolnoma prazen koledar za naslednja štiri leta. Zato se torej ni čuditi zakaj je tudi “jagodni” izbor podoben. Drugi razlog pa je volilni sistem. Za slovenski volilni sistem je namreč značilno, da nihče, niti volivci nimajo velikega vpliva na to, kdo bo izvoljen.

Oznake:, , , , , , , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]