Žiga Turk: Tujega nočemo, svojega ne damo

3. Jun 2013 14:53

Ministrstvo za znanost, izobraževanje in šport je osnovnim šolam 6. maja poslalo okrožnico. V njej je zapisano, da s šolskim letom 2013/2014 ukinja uvajanje obveznega drugega tujega jezika v osnovne šole. Dvanajst slovenskih osnovnih šol je tako že podalo pobudo, s katero se zavzemajo proti ukinjanju obveznega drugega tujega jezika. Na okrožnico pa se je na svojem blogu odzval tudi nekdanji minister Žiga Turk.

Piše, da ko so lani razmišljali, da bi v šolstvu nekaj denarja prihranili tako, da bi bila v razredu v povprečju 2 otroka več ali da bi učitelji dobili plačano kako šolsko uro manj, je bila vsa država na nogah. Sedaj pa želi minister na hitro, brez posvetovanja s stroko, ukiniti uvajanje obveznega drugega tujega jezika v osnovno šolo.

Meni, da učenje drugega tujega jezika pomeni, da bi mladi v tej državi poleg angleščine znali še kakšen drug tuj jezik in si s tem odprli vrata v še eno tujo kulturo, poslovni svet, okolje. Dodaja, da bi v njihovem primeru bila malce oškodovana vplivna in glasna skupina uslužbencev javnega sektorja s politično ambicioznim sindikalistom. V tem primeru pa bodo prizadeti uporabniki storitev javnega sektorja.

Oznake:, , , , , , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]