Pogoji za upokojitev in višina pokojnine v letu 2021

31. Jan 2021 07:51

Splošni pogoji za pridobitev pravice do starostne pokojnine v letu 2021 ostajajo enaki kot 2020. Za pridobitev pravice do starostne pokojnine v letu 2021 mora zavarovanec (moški in ženska) hkrati izpolnjevati pogoja starosti in pokojninske dobe:

  • starost 60 let in 40 let pokojninske dobe brez dokupa ali
  • starost 65 let in najmanj 15 let zavarovalne dobe.

V določenih primerih je možno pravico do starostne pokojnine pridobiti tudi pri nižji starosti, in sicer zaradi: skrbi za vsakega rojenega ali posvojenega otroka, za katerega je zavarovanec skrbel v prvem letu njegove starosti, služenja obveznega vojaškega roka ali vstopa v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje pred dopolnjenim 18. letom starosti.

Višina pokojnina s 40 leti pokojninske dobe brez dokupa vsaj 581,05 €

Zagotovljena pokojnina, ki jo prejemajo upokojenci s 40 leti pokojninske dobe brez dokupa, bo leta 2021 znašala 581,05 evra.

Višina starostne pokojnine je odvisna od višine pokojninske osnove in dolžine dopolnjene pokojninske dobe, od katere se določi odstotek za odmero starostne pokojnine. Višina odstotka za odmero se razlikuje glede na spol zavarovanca in znaša za 15 let zavarovalne dobe za ženske 29,5 odstotka pokojninske osnove, za moške pa v letu 2020 27,5 odstotka. Za vsako nadaljnje dopolnjeno leto pokojninske dobe se pri ženski odmerni odstotek poveča za 1,36 odstotka, pri moškem pa v letu 2021 za 1,28 odstotka. Tudi v letu 2021 se bodo za izračun pokojninske osnove upoštevale osnove iz katerihkoli zaporednih 24 let zavarovanja od leta 1970 dalje, ki so za zavarovanca najugodnejša.

Po določbah ZPIZ-2 se zavarovancem, ki so vključeni v obvezno zavarovanje za polni delovni oziroma zavarovalni čas in izpolnjujejo pogoje za pridobitev pravice do starostne pokojnine po ZPIZ-2 ali po prej veljavnih predpisih, od prvega naslednjega dne po vložitvi zahteve mesečno izplačuje 40 odstotkov starostne pokojnine, do katere bi bili upravičeni na dan njene uveljavitve. Ta del pokojnine se lahko izplačuje najdalj tri leta nadaljnje vključenosti v obvezno zavarovanje za polni delovni oziroma zavarovalni čas. Po treh letih se zavarovancem izplačuje 20 odstotkov starostne pokojnine.

V letu 2021 ostaja meja, pri kateri nastopi davčni odtegljaj pri pokojnini ali invalidskem nadomestilu, če je glavni izplačevalec zavod, nespremenjena. Akontacija dohodnine bo odtegnjena od pokojnin in nadomestil, višjih od 1.170 evrov, z upoštevanjem splošne in pokojninske olajšaveše več podrobnosti v Finance PRO

Preverite tudi kakšna bo višina minimalne plače v letu 2021TUKAJ

Oznake:, , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]