Poimenski seznam grešnih kozlov, ki kopljejo jamo slovenskemu novinarstvu

7. Maj 2015 08:11

novinarsko_vprasanjeDruštvo novinarjev Slovenije (DNS) je ob letošnjem svetovnem dnevu tiska znova izdalo posebno sporočilo za javnost. Za razliko od njihove vsebine prejšnjih let je bilo tokrat eksplicitno in verjetno še nikoli bolj kritično celo do samega sebe. Bolje rečeno: do nekega svojega dela. Od zunanjih sovražnikov je končno prešlo do prepoznavanja notranjih.

Dr. Boris Vezjak sicer ugotavlja, da je linija samoobtožbe v izjavi DNS bolj ozko začrtana. Odsotnost refleksije, ki jo je med drugim izpostavil DNS, se očitno nanaša zgolj na en dogodek, ti. »medijski umor mariborskega ravnatelja« in obtožbo DNS, naslovljeno na tiste, ki so o tem dogodku sploh pisali ali objavljali prispevke.

Dodaja, da je društvo s tem uprizorilo množični scapegoating, očitno tudi ali predvsem zato, da bi sebe odvezalo od krivde, ker je do samomora ravnatelja molčalo o primeru in ni storilo ničesar – niti obsodilo drugih ali dalo smernice.

Vezjak med drugim v nadaljevanju poimensko našteje 44 novinarjev in urednikov, ki je kršilo različne člene novinarskega kodeksa.

Oznake:, , , , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]