Policija nezakonito hrani profile DNK posameznikov

14. Jun 2018 06:24

Slovenska policija v svojih bazah še kar hrani neznano število profilov DNK posameznikov, ki bi jih morala po zakonu izbrisati. Informacijski pooblaščenec je sicer že leta 2016 pričel nadzor nad delom policije na področju zbiranja in hranjenja profilov DNK. A ta nadzor do danes ni končan. Pri pooblaščencu ne znajo povedati, kdaj bodo končali nadzor. Policija pa napoveduje, da bodo evidence v skladu z zakonodajo uredili do konca letošnjega leta.

Zaradi nezakonite hrambe profilov DNK policija in tožilstvo tvegata, da bodo na sodišču padli primeri proti osumljencem, ki jih je policija odkrila prek nezakonito hranjenega profila DNK.

Znan je primer, ko je moralo tožilstvo marca letos odstopiti od pregona osumljenca posilstva, ker policija v sodnem postopku ni znala pojasniti, s kakšnim namenom je osumljencu v preteklosti odvzela vzorec DNK. Policija je na žrtvi posilstva uspela pridobiti sledi DNK napadalca, nato pa je ta profil DNK primerjala s shranjenimi profili DNK v svoji bazi. Ker se je profil DNK nahajal v policijski bazi, je policija uspela identificirati napadalca …nadaljevanje na Pod črto

Oznake:, ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]