Populizem v UKC: 70 mio mimo javnega razpisa. Bi bil znesek še višji, če bi se nabavilo preko javnega razpisa?

9. Feb 2018 13:23

Nedavna afera v UKC Ljubljana, ko je računsko sodišče ugotovilo, da je UKC nabavil za 70 milijonov evrov materiala in zdravil mimo javnega razpisa, je povzročila ogorčenje javnosti.

Toda, ali je mogoče, da bi UKC Ljubljana za ta isti material in zdravila plačala še višjo ceno, če bi ga nabavljal preko javnega razpisa?

Avtor bloga Prebliski odgovarja pritrdilno in argumentira:

V dveh letih ( 2014 in 2015) je bilo za nabavo materiala in zdravil porabljenih 70 milijonov brez javnega razpisa, kar zahteva Zakon o javnem naročanju (ZJN 3). Ugotovili so, da niso združevali naročil v skupine, da ne bi presegli predpisano vrednost, kjer je javni razpis obvezen.

Vendar pa to ne pomeni, da so nabavo preplačali. Dostikrat brez javnega razpisa kupiš ceneje, saj lahko dosežeš boljšo ceno npr. pri dobavitelju toaletnega papirja in posamezna čistila pri proizvajalcih. Z združitvijo v skupino ( čistila, toaletni papir, , brisače…) pa obvezno nastopi trgovec, ki nabavi pri posameznih proizvajalcih želene artikle, jih združi v razpisni kontigent in pobere posredniško maržo. Prav tako z obveznimi razpisi zapiramo vrata malim podjetjem, saj po velikosti, referencah , številu zaposlenih, bančnih garancijah ne izpolnjujejo razpisne pogoje.

Ta birokratska miselnost je bila v vseh javnih ustanovah tako, da so lahko šole in vrtci nabavljali hrano le pri posrednikih, saj pridelovalec krompirja ni mogel nuditi zelenjave. Poljedelec. živinorejec in zelenjadar pa niso nudili banan in južnega sadja… nadaljevanje na blogu

Oznake:, , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]