Porozna logika Pahorjevih pomilostitev

21. Sep 2015 08:37

pahor-izsek-katrca-vozi-neprivezanPrejšnji teden je predsednik države Borut Pahor pomilostil lastnika Sportine Bahtijarja Bajrovića, ki je na začetku sojenja v zadevi Istrabenz priznal krivdo in dobil pogojno zaporno kazen.

Številke, o katerih govorimo, niso zanemarljive. Do kaznivih dejanj je prišlo leta 2007 ob preprodaji 7,3-odstotnega deleža Istrabenza, ki ga je Pivovarna Laško prodala najprej hčerinski družbi Plinfin za 23 milijonov evrov.  Vendar sta nato odvetnik družbe Sportina Branko Lipovec in sam Bajrović dve leti nazaj priznala krivdo za ponarejanje in pomoč pri ponarejanju listin. Lipovec je bil obsojen na sedemmesečno pogojno kazen s poskusno dobo dveh let, Bajrović na osem mesecev pogojne kazni s poskusno dobo dveh let.

Kakšno sporočilo pošilja predsednik republike s tem, ko pomilosti osebo, krivo gospodarskega kriminala v neki zelo pomembni zadevi? Ali pa morda narava kaznivega dejanja ne sme igrati nobene vloge, kot tudi ne narava same zadeve?

To se v tokratnem zapisu sprašuje Boris Vezjak in piše o Pahorjevi nenačelnosti in nesorazmernosti tudi v primerjavi z drugimi zadevami.

Oznake: , , , , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]