Poznate razliko med modernim krščanstvom in ubijanjem ljudi zaradi političnih ciljev?!

3. Avg 2011 08:05

Mojstri družbe in duha ocenjujejo norveški pokol predvsem kot ekstremno desničarstvo, ki naj bi se manifestiralo v nestrpnosti do priseljencev.

Najbolj temeljit v svojih ocenah je bil, vsaj zame, nekdanji ideolog Pankrtov, sicer pa levi politik, član Liste Zorana Jankoviča, dr. Gregor Tomc.  Ugotavlja da “Medtem ko se je leva ideologija izpraznila, postaja nacikrščanstvo vse bolj eksplozivna mešanica. Težko je potegniti mejo med še sprejemljivo vero v edinega pravega boga, v katerega narod zaupa, in nesprejemljivim sovraštvom, ki iz takšne vere izhaja,” ter v nadaljevanju razlikuje tri vrste skrajnežev: mlade ljudi, ki po pravilu bolj neprizanesljivo ocenjujejo, a slej ko prej odrastejo; psihopate, ki iz različnih razlogov ne čutijo empatije do drugih, a so na srečo redki; in fanatike, ki sprejmejo skrajna ideološka stališča, teh pa je med skrajneži največ in največkrat ostanejo takšni za vedno.

Po prof. Tomcu “Breivik spada v to zadnjo kategorijo. Krščanska ideologija mu omogoča, da nasprotnike doživlja kot neljudi, tako da zaradi umorov ne doživlja nikakršnega občutka krivde. Od Breivika dalje je nekaj jasno – v Evropi smo dobili lasten, na krščanstvu utemeljen terorizem.”

Izvirno, ni kaj, a žal boleče površno in prav po “breivikovsko” nestrpno …več (Piše: Robert Kaše)

Oznake:, , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]