Skrajšan čas izolacije. Kdo, kdaj in kako lahko predčasno prekine izolacijo?

25. Jan 2022 17:39

Razlika med izolacijo in karanteno je, da so v karanteno, ki traja 7 dni in se je ne da krajšati, napoteni ljudje, ki so bili v rizičnem stiku z osebo, ki je okužena. V karanteni ostanejo toliko časa, kolikor traja inkubacijski čas, torej od rizičnega stika do razvoja bolezni. V izolacijo pa so napoteni ljudje, ki so zboleli oziroma že kažejo bolezenske znake. V izolaciji ostanejo toliko časa, kolikor je potrebno, da zbolela oseba ni več kužna in ne more več okužiti drugih ljudi.

Karantena

Izjema od karantene je od 10. januarja 2022 oseba, ki: je prejela poživitveni odmerek, ali je prebolela COVID-19 v več kot 10 dneh in manj kot 45 dneh, ali pa je prebolela COVID-19 v več kot 10 dneh in je bila cepljena z drugim odmerkom cepiva, ne glede na zaporedje prebolevnosti in cepljenja.

Od 19. januarja 2022 je izjema od karantene tudi oseba, zaposlena v dejavnosti zdravstva, socialnega varstva ali vzgoje in izobraževanja. Ta mora 7 dni po stiku vsakodnevno opraviti HAGT ali HAGTs na delovnem mestu. Uporabljati mora masko FFP2. O stiku izven delovnega mesta mora obvestiti delodajalca.

Izjema so tudi učenci, dijaki, študenti, če so bili v stiku pri pouku. Tudi oni se morajo vsak dan testirati HAGTs pri pouku. Če je več kot 30% učencev okuženih, gredo v karanteno. Enako velja za obšolskie dejavnosti. Podobno velja tudi pri predšolskih otrocih, razen, če je v oddelku okuženih več kot 30% otrok. Otroke 7 dni doma testirajo starši.

Če ljudje, ki so v karanteni, zbolijo, preidejo iz karantene v izolacijo.

Začetek izolacije

Kot začetek izolacije se pri osebi, ki nima simptomov okužbe, šteje dan, ko prejme pozitiven izvid PCR-testiranja. Pri zbolelih, ki kažejo bolezenske znake okužbe, ki je bila potrjena tudi s PCR-testom, pa se kot prvi dan izolacije šteje dan, ko se pojavijo simptomi okužbe.

Skrajšanje izolacije

Od 24. 1. 2022 naprej se izolacija po 7 dneh lahko zaključi, če sta izpolnjena dva pogoja:

  • oseba je zadnjih 24 ur brez vročine in je minilo 24 ur od izboljšanja simptomov in znakov bolezni (v primeru, da bolezen oz. povišana temperatura trajata dlje, se izolacija ustrezno podaljša)
  • oseba 7. dan opravi hitri antigenski (HAG) test pri pooblaščenem izvajalcu, ki mora biti negativen
  • V primeru, da je HAG test pozitiven, oseba nadaljuje z izolacijo do konca 10. dneva. Po tem času se izolacija prekine brez opravljenega HAG testa
  • Izolacija se lahko krajša tudi osebam, ki so pozitivni izvid PCR-testiranja prejele pred 24. 1. 2022 in so že preživele vsaj 7 dni izolacije.

Skrajševanje časa izolacije ni možno za imunsko kompromitirane bolnike in za osebe, ki imajo težji potek bolezni, ki zahteva hospitalizacijo. Imunsko kompromitirane so osebe, ki prejemajo kemoterapijo, biološka zdravila, imajo bolezni imunskega sistema,..).

Izolacija se lahko prekine od 24. januarja naprej po 7 dneh z negativnim hitrim testom pri HAGT izvajalcih testiranja. Posebnih terminov za testiranje tistih, ki bodo prekinili izolacijo, ni. Priporočljivo je, da se osebe udeležijo testiranja za zaključek izolacije v zaključnih terminih opravljanja testiranja pri izvajalcu.

Z današnjim dnem bodo izolacijo lahko krajšali tudi tisti, ki so pozitivne izvide PCR testiranj prejeli v preteklem tednu.

Na voljo imamo zdravila proti COVID-19

Z izbranim zdravnikom se pogovorite o uporabi zdravil proti COVID-19, saj zmanjšujejo tveganja za hujši potek bolezni in posledično hospitalizacijo. To so Regkirona, Ronapreve, Sotrovimab, Remdisivir in Molnupiravir.

Najučinkovitejše »zdravilo« preventiva in reševalec življenj je cepljenje oziroma cepivo.

Spremenjeni protokol za PCR testiranje

Velja tudi spremenjen protokol za PCR testiranje. Glede na novi protokol so osebe z respiratornimi boleznimi razdeljene v dve skupini:

  • prva so kronični bolniki, ljudje z imunsko pomanjkljivostjo, nosečnice in otroci, ki naj obvestijo osebnega zdravnika, ta pa jih bo naročil na PCR test,
  • druga so tisti, ki morajo najprej na hitri test. Osebe s simptomi in negativnim hitrim testom bodo v samoosamitvi tri dni. Če bodo simptomi izzveneli, je mogoče reči, da oseba ni pozitivna na novi koronavirus.

Če pa se bodo zdravstvene težave nadaljevale, naj oboleli obvesti zdravnika, da mu omogoči PCR test. Če bo PCR test pozitiven, naj se oseba osami za sedem dni in pridobi QR-kodo. Rezultati bodo zaradi povečanega števila PCR testov predvidoma  znani najpozneje v 48 urah.

»Virusno breme v družbi je enormno. Vsak posameznik, ki ima znake okužbe dihal, se naj v času čakanja na sam odvzem brisa samoizolira in prav tako v času čakanja na njegov izvid. Odstopanje od tega je v trenutnih epidemioloških razmerah popolnoma nedopustno. V trenutnih razmerah res priporočamo, da se ob najmanjšem dvomu samotestirate,« je ob uvedbi sprememb dejal državni sekretar na Ministrstvu za zdravje mag. Franc Vindišar.

Oznake:, , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]