Premagati Hrvaško je mogoče, z argumenti in podrobnostmi

6. Jun 2014 08:56

foto-piran“Tujega nočemo, svojega ne damo,” smo nekoč, za časa Juge, zatrjevali družno in trditev je aktualna prav te dni, če izhajamo iz zgodovinske pravice Slovenije do dostopa do odprtega morja, prav to pa je v mejnem sporu s Hrvati ključna točka. Erjavec ob odhodu v Haag meni, da imamo še skrite adute, brez dvoma pa dobro pride tudi dober in izkušen odvetnik v meddržavnih sporih.

Gre seveda za meddržavni ozemeljski spor s Hrvaško, dva dni bo mogoče z besednim orožjem v Haagu ‘premagovati’ Hrvaško prek petih arbitrov. Besedno orožje so pravi in dobri argumenti, torej tudi prepričljiva argumentacija. Ustni zagovor slovenske strani zdaj predstavlja arbitrom vpogled v naše argumente, podprto s pravniško logiko.

Spor o meji bo tako po dobrih dveh desetletjih pregovarjanj, dogovarjanj in zagovarjanj ‘svojega prav’ končan, odločali bodo tujci, tretje osebe, ker se sami z nekdanjimi sodržavljani nismo bili zmožni zmeniti. Arbitražna odločitev bo zavezujoča za obe strani. Arbitri morajo določiti potek meje med Hrvaško in Slovenijo tako na morju kot na kopnem …več (piše Simona Gostinčar)

[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]