Prihod, odhod in novi prihod hrvaške policije v Piran

2. Apr 2019 06:13

Hrvaški policijski čoln je 24. marca, v lepem nedeljskem jutru brez dovoljenj, potrebne diplomatske najave in odobritve vplul v slovensko morje in priplul skoraj do piranske punte. Potem so ga obrnili in vrnili domov. Nekaj ur kasneje so vdor v slovensko morje ponovili. Da bi odstranili tudi najmanjši dvom, da je šlo za napako ali zmoto.

Takšnih primerov sodobna Evropa ne pozna. Jih pa, zaradi dolgoletnih izkušenj, obvlada hrvaška diplomacija. Prepričanje oblasti v Zagrebu, da je Jadransko morje bivše Jugoslavije lahko samo hrvaško in da imajo ostale pomorske države Slovenija, Bosna in Hercegovina ter Črna gora v tem morju zgolj pravico gostovanja, ostaja od leta 1990 nespremenjeno. Vsi posamični poskusi ureditve mejnih vprašanj s sosednjimi državami so bili, tudi z grožnjami notranjega prevrata, preprečeni.

Ko je prvi hrvaški predsednik, ki si ni dovolil ugovorov k svojim odločitvam, Franjo Tuđman, konec julija 1999 podpisal dogovor o državni meji med Hrvaško ter Bosno in Hercegovino, ga ni mogel uvrstiti na dnevni red parlamenta. Preprosto mu tega niso dovolili…nadaljevanje na blogu velikega poznavalca Zahodnega Balkana Boruta Šukljeta

Oznake:, , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]