Prijava za cepljenje preko aplikacije zVEM

6. Maj 2021 15:32

Ministrstvo za zdravje je v sodelovanju z NIJZ-jem, v okviru e-zdravja, pripravili aplikacijo za vodenje seznama naročenih in naročanja na cepljenje zoper covid-19 v okviru portala zVEM. Hkrati bo ta aplikacija tudi podlaga za vse nadaljnje procese in zahteve, ki jih bo pred nas postavljala epidemija ali življenje in bo potrebno cepljenje oz. na to vezani procesi, kot so potrdila za uveljavljanje statusa cepljene osebe, ki bodo omogočala prehajanje mednarodnih mej in tudi druge dogodke.

Vsem, ki so na cepljenje že prijavljeni, bodisi prek osebnega zdravnika bodisi na cepilnem mestu, ne bo potrebno ponovno oddajati prijave. Za vse, ki se še niste prijavili, pa bo odslej na voljo enotna točka in spletni obrazec na portalu zVEM. Za vpis na nacionalni seznam naročil ni potreben vnos z digitalnim potrdilom.

Navodila za prijavo prek aplikacije

Na portalu zVEM je prijava možna s klikom na okence Naročilo za cepljenje (dostop brez prijave). Prijava poteka v štirih korakih. Najprej gre za identifikacijo, nato za vpis naročila, potem oddajo naročila, na koncu pa sledi potrditev preko kode oziroma številke, ki jo prijavljeni prejme preko SMS-sporočila oziroma z direktno povezavo na portal zVEM.

Vsa navodila so natančno podana na portalu. Kot podlaga za preverjanje identifikacije portala zVEM v centralenem registru podatkov pacientov, s katerim je ta portal povezan, je EMŠO. Potrebna je tudi številka ZZZS-ja. V postopku vpisa naročila je treba oddati tudi podatek o številki mobilnega telefona in elektronski naslov (neobvezno). Pri sami identifikaciji bo potrebno vnesti tudi inicialke oz. velike začetnice imena in priimka. Naročiti je močno tako sebe kot drugo osebo (z namenom omogočanja prijave tistih, ki niso vešči tovrstnih postopkov in lahko to namesto njih opravi kdo drug).

Portal zVEM hkrati omogoča in udejanja strategijo, saj so še naprej postavljene prioritete, kamor spadajo posebej ranljivi kronični bolniki, starši oz. skrbniki posebej ranljivih kronično bolnih otrok in kronični bolniki.

Ko oddamo naročilo, portal sam generira SMS-sporočilo za telefonsko številko, ki smo jo vnesli v koraku prijave. Če na pametnem telefonu kliknemo na izpisano spletno povezavo v SMS-sporočilu, je prijava potrjena. Potrditev je možna tudi z vpisom varnostne kode v portal zVEM, ki jo prijavljeni prejme preko SMS-sporočila. Ko oseba zaključi s prijavo, jasno ve, da je opravila prijavo s tem, ko dobi potrdilo o naročilu in mesto oz. lokacijo cepilnega centra, kamor je bilo naročilo oddano. O terminu cepljenja bo oseba obveščena s cepilnega centra, ko bo prejel odmerek za cepljenje naročnika. To obvestilo bo prejel preko SMS-sporočila.

Ukinitev in prenos prijav prek e-Uprave

Ob uvedbi nove poti za prijavo na cepljenje na zVEM portalu, se ukinja prijava na e-Upravi. Prijave iz e-Uprave so že v ozadju prenesene na novo rešitev, pri tem se je izločilo že cepljene osebe. Vsi, ki so prijavljeni na e-Upravi, bodo v teh dneh dobili SMS za potrditev pravilnosti njihove mobilne telefonske številke. Hkrati bodo tisti, ki niso oddali mobilne telefonske številke dobili na e-naslov povabilo, da to v portalu zVEM še dodajo.

Oznake:, , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]