Primerjava: Ustava SR Slovenije 1974 vs. Ustava R Slovenije 1991

17. Dec 2016 08:08

23. decembra bo minilo 25 let odkar je Državni zbor ratificiral Ustavo samostojne republike Slovenije. Vsebuje 175 členov, ki so razdeljeni v deset sklopov. Pred to je v Sloveniji 17 let veljala Ustava Socialistične republike Slovenije.

In, ker je Ustava države ogledalo njene družbe, se je bloger Don Marko M v tokratnem zapisu lotil primerjave zadnjih dveh slovenskih Ustav (aktualne in predhodne) ter skušal ugotoviti, katera je bila boljša.

Ustava SR Slovenije 1974 je bila za slovenstvo zgodovinskega, prelomnega pomena, dosti bolj kot ta iz 1991, saj je v svoji vsebini zelo natančno določala dolžnosti Slovenije do svojega naroda na vseh življensko pomembnih področjih, predvsem pa…..

Predvsem pa je 1. Ustava SR Slovenije 1974 vsebovala določila za nekoč osamosvojitev Slovenije. In ravno določila te naše ustave iz 1974 so bila temelj in vsa nadaljevanja za osamosvojitev, ki se je leta 1991 tudi zgodila.

Že samo iz tega zornega kota ustavnega ščitenja in ljudstvu dopuščanja možnosti po osamosvojitvi od SFRJ je, vsaj zame, naša ustava iz 1974 neprimerno pomembnejša, kot je ta današnja… primerjave nekaterih bolj pomembnih členov najdete v nadaljevanju zapisa.

Oznake:, , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]