Prva svetovna vojna je bila družinski spor

11. Jun 2014 07:11

vojna20. maja 1910 so v Londonu pokopali kralja Edvarda VII, pogreb pa je bil največje srečanje evropskih monarhov v zgodovini. Več kot polovica kraljevega spremstva za krsto naj bi  bila tako ali drugače v sorodu z velikim kraljem, ki so mu mnogi rekli Mirovnik.

Tako tesne sorodstvene vezi med evropskimi vladarji pa po mnenju Rentona niso naključje. Stoletja preračunljivosti in taktičnih porok naj bi tako elito Stare celine naredila nepremagljivo. Splošno znano je, da je prvo svetovno vojno zanetil  regicid , ko je Gavrilo Princip usmrtil avstrijskega prestolonaslednika Franca Ferdinanda. V tistem času pa so v Evropi že obstajala določena zavezništva.

Srbija je bila zaveznica z Rusijo, ta s Francijo, Francija z Veliko Britanijo in ta z Belgijo. Na drugi strani pa sta stali Nemčija in Avstro-Ogrska. Ker srbsko opravičilo ni zadostovalo, je Avstro-Ogrska prekinila odnose s Srbijo. Zavezništva so se vklopila, po celini pa so završali tisočeri telegrami, v katerih so kraljevi sorodniki rotili eden drugega, naj pogasijo ogenj v strehi. Celotno zgodbo pa si lahko preberete na blogu.

Oznake:, , , , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]