Razlikovati moramo med domoljubjem in nacionalizmom

12. Feb 2019 13:23

V petek so pripadniki mladinske veje italijanskega skrajnega desničarskega gibanja CasaPound, na zid slovenskega višješolskega centra v Gorici zapisali svoji gesli Boben avantgarde in Privrženi zmagi. Ob tem so na ograjo zavoda izobesili še transparent v počastitev žrtev fojb.

Nacionalizem svojo glavo dviguje povsod po Evropi in Italija ni nobena izjema. Kakor ni izjema niti Hrvaška, kjer so na splitski rivi huligani napadli vaterpoliste Crvene Zvezde in jih nekaj pretepli. Razni pretepači povsod spremljajo šport, a pri naših sosedih je to le še hujše zaradi zgodovinskih zamer.

Včeraj se je v Stranicah predsednik vlade, Marjan Šarec, poklonil frankolovskim žrtvam divjanja nacističnega stroja in ob tem povedal, da je bil narodnoosvobodilni boj veličastno in častno dejanje za osvoboditev domovine. Zgodovino poznamo. Poznamo posledice dviga skrajnega nacionalizma v Evropi, ki je privedel do druge svetovne vojne in množičnega uničevanja ‘podljudi’. Bati se je, da se počasi bliža ponovitev te norosti…več piše Sašo Ornik – Jin

Oznake:,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]