Rudarji v povprečju dobivajo 40% višjo plačo od slovenskega povprečja. Je stavka upravičena?

3. Mar 2014 14:52

minerVelenjski in Trboveljski rudarji so danes izvedli opozorilno stavko s katerima zahtevajo ureditev razmer v skupini HSE oz. izplačilo januarskih plač v celoti.

Nista pa to edini zahtevi. Poleg tega zahtevajo še zagotovitev sredstev za odpravnine 135 presežnim delavcem in premije za prezaposlitve oz. samozaposlitve presežnih delavcev ter preučitev možnosti prezaposlitve zaposlenih v RTH-ju v okviru podjetij v lasti države, stavkajoči rudarji Premogovnika Velenje zahtevajo tudi izplačilo lanskega regresa v višini, ki jo določa kolektivna pogodba, pričakujejo pa še poenotenje plačnih razmerij v skupini HSE glede na izobrazbo in pogoje dela ter poplačilo zaostalih terjatev družbam skupine Premogovnik Velenje s strani družb v skupini HSE. Povprečna plača v HSE je namreč 4000 evrov, Premogovnik Velenje pa je po višini plač na zadnjem mestu v skupini HSE.

Bloger Kričač meni da stavka rudarjev pri nekaterih zahtevah ni upravičena, saj v povprečju prejemajo 40 odstotkov višjo plačo od slovenskega povprečja, imajo benificiran staž ter vsako leto ob koncu dobijo fantastične božičnice ali 13. plače. Prepričan je, da si ne zaslužijo pretiranega sočustvovanja.

Prilaga tudi graf, ki prikazuje primerjavo plač rudarjev s povprečno plačo v RS.

Oznake:, , , , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]