Saga bančne sanacije

9. Nov 2017 15:54

Sanacija slovenskih državnih bank ni zaključena, v zadnjem času se je pričel postopek prodaje Abanke, o odložitvi prodaje NLB potekajo pogajanja med slovensko vlado in Brusljem, prodaja slabih terjatev saniranih bank preko DUTB ali neposredno se nadaljuje. Dosedanji izkupiček prodaj v primerjavi s stroški sanacije je skromen, davkoplačevalcem obeta povratek le okoli tretjine vloženih sredstev, dobičke pri tem pobirajo razni finančni špekulanti iz davčnih oaz, zato nekateri upravičeno imenujejo to sanacijo »rop stoletja«.

Pred preiskovalno komisijo DZ o ugotavljanju politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij pri zlorabah v slovenskem bančnem sistemu se vrstijo zaslišanja glavnih akterjev te zgodbe, ki pa še vedno ni razčiščena, tako da se bo v bližnji prihodnosti prelilo še kar nekaj črnila na to temo.

Vsa problematika je večplastna. Da bi jo bolje razumeli, predvsem pa reševali s čim manj izgube in duševne bolečine, jo poglejmo z več časovnih vidikov… v nadaljevanju piše Drago Babič.

Oznake:, , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]