Samomor kot izhod iz kolesja sistema

9. Maj 2017 07:06

Že mnogo let je znano, da je odstotek samomorov v nekaterih državah visoko nad povprečjem. Slovenija je po koeficientu samomorilnosti celo med prvimi desetimi državami na svetu.

V zadnjih petdesetih letih je po podatkih Statističnega urada v Sloveniji zaradi samomora umrlo skoraj 27.000 ljudi, kar pomeni, da je vsakih 16 ur zaradi samomora umrl en človek.

V okviru Centra za psihološko posvetovanje Posvet, ki deluje v Slovenskem združenju za preprečevanje samomora, so v desetih letih delovanja s 17.000 svetovanji podprli in jim svetovali več kot 5.400 klientom.

V zadnjih 25 letih se je duševna obolevnost do 18. leta povečala za 64 odstotkov,nujno bi potrebovali več pedopsihiatrov, zaenkrat jih je le 20 – a denarja zanje – pričakovano – ni. V Sloveniji si vsako leto vzame življenje od šest do 18 otrok in mladostnikov, tistih, ki to poskušajo, pa je strašljivo več.

Nekdo v tej državi si – kot kaže- želi, da bi bilo samomorov še več. Zakaj tako menim? Zato, ker so si med vsemi možnimi naslovi na eseju za maturo strokovnjaki za slovenščino v Državni komisiji za splošno maturo za slovenščino kot najboljšega spomnili naslednjega: “Samomor kot izhod iz kolesja sistema“ … več (piše: Milena Miklavčič). 

Oznake:,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]