Sedemnajst let pozneje – replika Dr. Dušanu Kebru

13. Apr 2018 06:08

V Dnevnikovem Objektivu se je 17. marca letos, dr. Dušan Keber zavzemal za »pravice manjšin«. Zaradi vrste netočnosti, ki jih je v svoji kolumni navajal, mu je Rado v istem časopisu skušal replicirati.

Njegov poskus je spodletel tudi pri številnih drugih časopisov, vse dokler le ni spletni časopis povzel njegove replike. Bloger takole začenja svojo repliko:

V skoraj vseh segmentih družbenega življenja se naša družba pospešeno amerikanizira. Pri tem presajanju »ideologije svobodnega sveta« pa ni opaziti upoštevanja različnih korenin iz katerih se poraja evropska družba in korenin iz katerih raste ameriška družba.

Z dr. Dušanom Kebrom, sicer izjemnim intelektualcem in družbenim mislecem se je pogosto mogoče strinjati, ne pa tudi z zapisanim pod  naslovom, Sedemnajst let pozneje.

Na prvem mestu sem kritičen do vsiljevanja kategorij, »pravice manjšin« Vsaka že minorna skupina  ljudi, bi po tej analogiji postala manjšina, ki ji pripadajo posebne pravice iz naslova človekovih pravic, pa pri tem sploh ne gre za formalna združenja, pri katerih bi se iskalci posebnih pravic združevali v društva, imeli organe društva ipd.  Ne, to v njihovem imenu počne »mainstream«; intelektualci, nekateri novinarji, feministična gibanja ter tiste politične stranke, ki v tem vidijo tržno nišo.  

Na podobno zlorabo družbene skupine  naletimo pri rimokatoliški Cerkvi, katere duhovščina se postavlja na čelo verskih skupnosti v imenu vseh katolikov, brez njihove svobodne volje.   Pa čeprav so katoliki heterogena skupina; nekateri so katoliki zgolj v smislu vrednot, ne verujejo pa hkrati v boga, drugi zopet verujejo v boga, ne priznavajo pa institucije – Cerkve . . .

Oznake:, , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]