Severna Koreja testira orožje, ZDA blefirajo

8. Jul 2017 07:06

Če so si Američani z Donaldom Trumpom mislili, da bodo grožnje prestrašile Severne Korejce, so se pošteno zmotili. Niti pošiljanje vojaškega ladjevja v bližino korejskega polotoka, niti pritiski na Kitajce, naj disciplinirajo svoje zaveznike, ni preprečilo novega testa rakete.

V Pjongjangu trdijo, da je šlo za balistično raketo, na katero lahko namestijo jedrsko orožje in uporabijo proti ZDA. Mogoče res, mogoče ne. Kdo bi vedel.

Severna Koreja ves čas testira rakete. Ob spremljanju medijev bi kdo lahko dobil občutek, da je to nekaj novega. Ne, v svoj raketni program investirajo veliko energije in kljub številnim spodrsljajem napredujejo. Možno je, da bodo kmalu zopet testirali jedrsko orožje.

Kaj se skriva za tem? Nič posebnega. Severna Koreja je gospodarsko v podrejenem položaju in njene konvencionalne oborožene sile, četudi ogromne, vedno bolj zaostajajo za drugimi v soseščini. Ne morejo si privoščiti takšne modernizacije, kot njihovi južni sosedi, kaj šele, da bi tekmovali z ZDA … več (piše: Sašo Ornik – Jin). 

Oznake:, ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]