Skrivnostni sestanek dveh prijateljev

1. Dec 2018 10:14

Kronologijo nedavneg spora med Madžarsko in Hrvaško na svojem blogu opisuje Borut Šuklje, nekdanji minister za notranje zadeve in veleposlanik v ZRJ, danes pa mednarodni svetovalec za področje jugovzhodne Evrope in zahodnega Balkana:

Nenadna predsednikova jeza in sodba o koncu sodelovanja z dosedanjim ter začetku novega prijateljstva z verodostojnejšim partnerjem, ni bila namenjena svojima naslovnikoma. Ne Sloveniji, bivši in ne Italiji, najnovejši točki izbora predsednika madžarske vlade, Viktorja Orbana. Pred desetimi dnevi je napovedal, da zaradi neverodostojnosti umika svoje soglasje za sodelovanje pri gradnji nove povezave slovenske Luke Koper z evropskim celinskim zaledjem ter da je že odredil začetek novih pogovorov s pristaniščem Trstu. Pa vendar bi se zmotili, če bi Orbana razumeli dobesedno. To ni pomenilo, niti konec sodelovanja s Slovenijo niti začetek novega sodelovanja z Italijo. Bila je predvsem Orbanova strahovita jeza, saj je čutil, da so ga spretno izigrali. Kje so ga zapeljali in komu je zaupal pa ni zmogel javno izreči. Pravzaprav bi že s samo omembo hrvaškega obmorskega mesteca Opatija priznal svoj poraz. Še huje, pokazal bi na svojo nemoč pri zaščiti prijatelja in sodelavca, ki ga želi hrvaška policija aretirati. Mesto Orbanovega srda je bila Opatija. In prav tu bomo začeli.

Predsednika Orbana na Opatijo in Kvarner vežeta vsaj dva različna spomina. Prvi na leto 1868, ko je bilo sprejeto svojevrstno dopolnilo k Hrvaško-Ogrski pogodbi, ki je določalo, da prevzame upravno oblast nad Reko in okolico, madžarska vlada.

Drugi, prav tako topel spomin, pa na njegov prvi dopust s svojo kasnejšo soprogo Aniko Levai. Tokrat se je, 13. avgusta 2018 v Opatiji, srečal s hrvaškim predsednikom vlade, Andrejem Plenkovićem… nadaljevanje na blogu

foto: Večernji list

Oznake:, , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]