Spor v Južnokitajskem morju zaradi arbitraže in neumska družina Putica

18. Avg 2018 09:07

Bruseljski pogovor je potekal skorajda idilično. Visoki evropski uradniki so usklajevali še zadnje podrobnosti dokumentov, ki so bili, dobra dva tedna kasneje, 17. julija 2018, z vso potrebno pozornostjo podpisani v Tokiu. Na bruseljskih mizah sta bila teksta dveh sporazumov: prvi, prostotrgovinski, je določal odpravo praktično vseh dajatev za podjetja iz držav Evropske unije, ki izvažajo na Japonsko, drugi, sporazum o strateškem partnerstvu, pa je uokviril občutljiva področja usklajevanja varnostnih politik. In kazalo je, da bo sestanek razmeroma hitro in uspešno končan. Potem pa se je zapletlo.
Pa ne zaradi predlogov sporazumov. Pred tako pomembnim srečanjem je bilo namreč potrebno uskladiti tudi splošno deklaracijo, ki zadeva celovitost odnosov, med Japonsko in evropskimi državami. In na tej točki usklajevanja so slovenski predstavniki predlagali, naj se v delu deklaracije, ki opisuje odnose v Južnokitajskem morju, doda tudi ocena, da se morajo odločitve Stalnega arbitražnega sodišča v Haagu spoštovati.

Republika Kitajska je po kapitulaciji Japonske in koncu druge velike vojne leta 1945, objavila nove zemljevide in kartografske prikaze tega dela sveta. Z njimi so označili, da celotno južno kitajsko morje, vključno z posameznimi otočki in tudi morskimi čermi, pripada Kitajski. Dele istega morja pa so kot svojega razumeli tudi Filipini, Brunej, Indonezija, Vietnam in Malezija. Leta 2013 je filipinski zunanji minister Albert del Rosario, najprej povedal, da želi njegova država rešiti pomorski spor z Kitajsko in takoj zatem nadaljeval z vprašanjem ali izvaja Kitajska, ki je že začela posamične čeri spreminjati v otočke z pristanišči in celo letališči, svoje aktivnosti skladno s konvencijo OZN o pravici do morja? Filipinske oblasti so kasneje zaprosile arbitražno sodišče v Haagu za presojo. Vložili so tožbo. Odgovor iz Pekinga je bil,… v nadaljevanju piše Borut Šuklje, nekdanji minister za notranje zadeve in veleposlanik v ZRJ, danes pa mednarodni svetovalec za področje jugovzhodne Evrope in zahodnega Balkana.

Oznake:, , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]