Tajna beležka Ratka Mladića

30. Nov 2017 14:23

Carle del Ponte so se bali. Bila je glavna tožilka mednarodnega sodišča za vojne zločine storjene na ozemlju bivše Jugoslavije, imela je politično moč in bila ena redkih, ki je znala ukazovati. Njeni obiski Beograda, Zagreba in ostalih prestolnic držav bivše Jugoslavije, zato nikoli niso bili samo običajni diplomatski obiski, temveč vedno pogovori, ki so se jih gostitelji bali.

Ko je namreč predala zaprte kuverte z zahtevami po aretacijah osumljenih za vojne zločine ni bilo več nikakršnega prostora za pogajanja, temveč zgolj za odgovor kdaj bodo izročeni haškemu sodišču. Carla del Ponte je dva mehanizma, ki so ji omogačali takšno brezprizivnost.

Prvi je bila naloga haškega tožilstva, da ključne evropske prestolnice ter članice Varnostnega sveta OZN obvešča o sodelovanju posamičnih držav in s tem dejansko oblikuje politične ocene o razmerah v teh državah. Drugi… v nadaljevanju piše Borut Šukljenekdanji minister za notranje zadeve in veleposlanik v ZRJ, danes pa mednarodni svetovalec za področje jugovzhodne Evrope in zahodnega Balkana.

Oznake:, , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]