Teroristični napad v Parizu – vojna se nadaljuje

15. Nov 2015 18:12

napad-pariz1Po napadu na uredništvo satiričnega časopisa Charlie Hebdo, je to drugi napad na francosko prestolnico letos. V usklajenih napadih je umrlo 128 ljudi, v kritičnem stanju jih je nekaj deset, tako da se lahko končno število ubitih še poveča. Gre tudi za tretji večji napad v zelo kratkem času, za katerega je odgovornost prevzela Islamska država.

Vse tri napade povezuje to, da so cilj sovražniki Islamske države. Francija namreč z letalskimi napadi sodeluje v koaliciji proti Islamski državi, le da je večina njihovih napadov usmerjena na cilje v Iraku. Ne smemo pozabiti niti francoske vpletenosti v vojno v Libiji in posredovanje v Maliju.

Razlog za val terorističnih napadov Islamske države morebiti leži v vedno večjem pritisku, ki ga nanj izvajajo v Siriji in v Iraku. Nič več niso v ofenzivi, ampak jih počasi potiskajo nazaj, od s strani Kurdov pred kratkim osvojenim Sinjarjem, s strani iršakih oboroženih sil skorajda že obkoljenim Ramadijem, do pritiskov sirskih oboroženih sil pri Palmiri in vzhodno od Alepa, piše Sašo Ornik.

Oznake:, , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]