Tri ideje za rešitev Slovenije – ali ESM sklad ali privatizacija ali pa tehnična vlada s trojkinimi svetovalci

20. Nov 2013 08:08

Koalicijski poslanec Marko Pavlišič, ki pravi, da je za zaupnico Alenki Bratušek glasoval bolj zaradi obljub kot minulega dela, je predstavil tri ideje, ki bi omogočile presekanje spirale v kateri se je znašla Slovenija. Slovenija se je, kot je znano, dodatno zadolžila za 1,5 milijarde evrov. Izdala je 3- letne obveznice po visoki 4,84% obrestni meri.

Ob tem se Pavlišiču zdi pomembno predvsem, ne po kolikšni obrestni meri smo se zadolžili, temveč zakaj smo se sploh zadolžili. Kot vemo potrebujemo naslednje leto slabih 5 miljard svežega denarja. Večina tega se bo porabila za poplačilo zapadlih dolgov. Del pa bo seveda šel za kritje proračunskega primankljaja. Tale zadnja zadolžitev torej ne bo pokrila tega, kar rabimo drugo leto. Sploh ne, glede na obrestno mero in ročnost.

Dodaja pa še, da se je potrebno tudi zavedati, da je zadolževanje zgolj posledica, ne vzrok. V naslednjih letih, bo namreč Slovenija samo za obresti namenila več kot bo znašal proračunski primankljaj. Kar pomeni, da bo vso novo zadolževanje šlo za poplačilo obresti. Dolg s tem le narašča, in obresti so čedalje višje. Gre za spiralo, ki je elegantno ne bomo mogli rešiti. Kako torej presekati to spiralo?

Oznake: , , , , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]