Ubijanje je dober biznis: ZDA in EU lani s prodajo orožja zaslužili 370 milijard

7. Dec 2016 13:23

Podatki o prodaji orožja vedno pokažejo na to, da so vojne po svetu predvsem dober biznis.

Zadnji podatki Mednarodnega instituta za mirovne raziskave iz Stockholma (SIPRI) to spet potrjujejo.

Kažejo namreč, da je 100 največjih orožarskih podjetij, 4/5 le teh je iz ZDA in EU, v zadnjem letu nesramno služilo na račun ubijanja nedolžnih ljudi in otrok ter uničevanja njih domov po svetu, piše bloger Don Marko M.

Teh 100 največjih podjetij za proizvodnjo orožja in vojne opreme na svetu je v lanskem letu prodalo orožja in vojaških storitev za vrtoglavih 370 milijard dolarjev.

V primerjavi z letom 2002 je teh 100 podjetij povečalo prodajo orožja za kar 37%, kar je največ v zadnjih 15ih letih, izjema je bilo le leto 2010, ko je Zahod, torej EU in ZDA, prodal več orožja na račun Hillary Clinton spočete arabske pomladi.

Še vedno največ orožja po svetu, od teh 370 milijard, prodajo države Zahoda, med katerimi so vodilne ZDA, ki so tako zaslužile 209,7 milijard $, sledijo države EU, ki so s prodajo orožja zaslužile 95,7 milijarde $ (Francija 31 milijard, Nemčija 30 milijard, VB 28 milijard, Italija 11 milijard).

Preostalih 65 milijard $ od prodaje orožja so si razdelile Rusija (30 milijard $), Južna Koreja, Izrael, Indija, Japonska in preostale države. Kitajska v vse te izračune ni vključena. Več na blogu.

Oznake:, , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]