Ultimat Srbiji: EU ali prostotrgovinski sporazum z Rusijo

31. Avg 2019 06:52

Srbija seveda še dolgo ne bo članica EU. Unija je v globoki krizi in več je možnosti, da jo ob Združenem kraljestvu zapusti še kakšna država, kot da se razširi na zahodni Balkan. Kljub temu groženj, kot je tale, da se Srbija mora odpovedati napovedanemu sporazumu z Rusijo, ni mogoče jemati zlahka. To namreč nakazuje, da so lahko kmalu na vrsti še kakšne druge vrste pritiski, če se Beograd ne ukloni. Ruskega vpliva pač ne v Bruslju, ne v številnih drugih zahodnih prestolnicah, na Balkanu nočejo videti.

Srbija načrtuje, da se bo Evrazijski gospodarski uniji, v kateri so Rusija, Belorusija, Kazahstan, Kirgizistan in Armenija, pridružila oktobra.

Usoda Srbije je pri vsem tem povsem nepomembna. Oziroma, dobro je vidno, v kakšno smer se razvija ne le zahodni Balkan, ampak tudi članici EU, Romunija in Bolgarija. To so le trgi za proizvode in hkrati bazen poceni delovne sile. Vse države se hitro praznijo. Ljudje odhajajo v valovih, ne glede na to, če so države članice EU, ali ne. Bolgarija ali Bosna in Hercegovina, ni pomembno…piše Sašo Ornik – Jin

Oznake:, , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]