V čem je radikalnost Sirize? Radikalna je že po imenu

26. Jan 2015 14:47

syriza2Slovenskim simpatizerjem Sirize in tudi nekaterim mainstream medijem gre težko z jezika, da je Siriza pravzaprav radikalna stanka. Verjetno zato, ker se v njenem programu povsem najdejo, vendar sami sebe ne zaznavajo kot radikalce, ampak prej kot “edino pravo levico”.

Dokazovanju, da v Sirizi ni prav nič radikalnega, je denimo sindikalist Goran Lukič posvetil celo kolumno v Mladini.

“V čem je radikalnost Sirize?” se sprašuje Lukič in odgovor je na dlani: Siriza je radikalna že po imenu, saj oz. akronimu “koalicija radikalne levice”, “Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς, Synaspismós Rizospastikís Aristerás, ” oziroma v angleščini »Coalition of the Radical Left«, opozarja dr. Boris Vezjak.

Če se Siriza sama ne brani tega pridevnika, čemu se ga slovenski pristaši?” se sprašuje bloger in opozarja, da je na delu spet nek temeljni nesporazum, po katerem “radikalnost” razumejo (in občutijo) kot diskreditator, kot zmerjaški označevalec, ne zgolj kot dovolj točen opis programske pozicije. .

(V DS anketi – desni stolpec spodaj – vas sprašujemo, ali bi se strinjali z odpisom 400 milijonov €,  ki jih Grčija dolguje Sloveniji).

[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]